Silenci i soledat en dol

Silenci i soledat en dol

Contemplem el tràfec de la vida amunt i avall, mentre els records se amunteguen polsegosos al cor, i tot el que t’ envolta és  un munt de pensaments i emocions que no pots compartir amb ningú. És una estranya sensació de buit, la vida a perdut aquell batec i una sensació de foscor  t’acompanya cada dia en obrir els ulls, amb la certesa, que aquella obscuritat durarà molt temps.

 

Enyorem aquella persona, la seva absència física ens fa mal, però també trobem a faltar tot el seu univers particular, tot allò que simbolitzava per a nosaltres.

 

A casa hi ha silenci i soledat, i quan la ment es nega a fluir amb la vida, de cop i volta, i sense avisar, sorgeix la tristesa i es fa present l’enyorança. És aleshores quan tots els records nítids i clars tornen sense ordre ni pietat a rebregar-nos el cor.

 

Tot sembla igual, però res és el mateix. La nostra societat marca el ritme i els temps de dol. Una part important d’aquesta solitud té a veure amb la por a la mort. Sembla que parlar-ne sigui de mala educació, un mal presagi que l’atraurà abans d’hora, o bé simplement una qüestió de mal gust. No ens agrada i per això intentem amagar-la.

 

No s’accepta bé la tristesa, ni les llàgrimes gaire prolongades en el temps. A causa d’això, l’entorn més immediat, amb la millor voluntat, es veu obligat a estirar la persona, cap a aquesta presumpta normalitat que ha perdut. Amb aquesta creença és va establint un buit, en què cadascú individualment troba espais aïllats, per plorar i expressar el seu dolor.

 

Amb tot plegat contribuïm a la cronificació del dol, al silenci i a la soledat emocional, i el cor s’encongeix davant el dolor i la ferida emocional i sagna sense consol perquè no pot expressar-se i treballar el dol.

 

Cal adonar-se’n que justament el seu estat reparador i reconstituent són  aquelles emocions que se li  neguen; la tristesa, les llàgrimes, parlar-ne…

Hem de donar-nos permís per plorar, i deixar plorar als altres, poder parlar del difunt i del que va passar, tantes vegades com calgui.

 

Per comprendre i abraçar  l’altre, sempre ens cal respecte, comprensió i un cor obert. Quan compartim, la pena és fa més suportable que si ho fem en soledat.

 

El dolor sana quan s’abraça, quan s’integra, quan s’acompanya, quan no es jutja, quan es permet… El dolor se sana amb presència i amor, posant llum i consciència. Pas a pas… i amb el procés natural i cíclic de la vida anirà aflorant una saviesa interior que ens aproparà a diferents experiències per sanar-nos  i transformar-nos, des de la pròpia vida.

Bon Nadal a tots, als que hi són i als que sempre estan en el nostre cor !

 

 

 

 

ÉS NADAL I A CASA HI FALTES TU!

ÉS NADAL I A CASA HI FALTES TU!

Nadal potser molt  amarg per aquelles persones que hem sofert la mort d’una persona estimada, de fet, la majoria voldríem dormir-nos i despertar-nos a mitjans de gener, quan ja no quedes cap rastre de les festes Nadalenques.

 

Aquestes dates son  plenes de retrobaments familiars on les emocions son viscudes amb temença, amb por i amb dolor,  perquè a taula hi ha una cadira buida.

 

En aquesta xerrada veurem quins actes simbòlics podem fer, per honrar i simbolitzar a la nostra persona estimada .Petits actes d’amor, que mica en mica van acollint l’absència i creant noves tradicions familiars per Nadal.

 

Xerrada gratuïta de Dol.

 

Si us ve de gust assistir-hi, esteu totes i tots convidats.

 

 

Pautes per acompanyar als infants en dol

Pautes per acompanyar als infants en dol

Coincidint amb els actes de la Marató de TV3,  Dolpenedes participarà en una xerrada sobre

“Com explicar la mort als infants”, a càrrec d’Anna Cuixeres, terapeuta holística de Dol i pèrdues.

Estructura de la xerrada: 

. La nostra societat i la mort
. Que pensen els nens/és de la mort.
. Pautes per acompanyar-los.
. Hi ha vida després de la mort?